Оголшення

До уваги батьків майбутніх першокласників! З 1 березня розпочато прийом заяв на зарахування до 1 класу нашого закладу. Ласкаво просимо!

Рекомендована публікація

Дистанційне навчання

  До уваги здобувачів освіти! Оновлена сторінка "Дистанційне навчання".

14 червня 2018

Запобігання шкідливим звичкам та роль батьків в розвитку стійкої потреби дітей щодо здорового способу життя


Підлітковий вік — вік становлення. Підліток ще погано знає навколишній світ, самого себе. Він поспішає жити, увійти у світ дорослих людей, все хоче попробувати, про все скласти власну думку. Якщо ж до цього додати чимало нових проблем, перші розчарування, драми, то можна зрозуміти, чому саме підліток такий схильний до шкідливих звичок. Результати обслідувань школярів, які мають шкідливі звички, дозволили скласти так званий рейтинг причин, що, на думку самих підлітків, відіграли найважливішу роль у прийнятті ними згубного рішення.

1) Бажання походити на своїх друзів, знайомих, відповідати своїй групі однолітків.
2) Бажання відчути нові приємні відчуття, про які так багато розповідають освічені знайомі.
3) Цікавість, прагнення випробувати себе у новій, майже екстремальній ситуації.
4) Вплив авторитетної для підлітка людини.
5) Прагнення демонстративного протесту.
ЯК ДІЗНАТИСЯ, ЩО ДИТИНА ЩОСЬ
ВЖИВАЄ?
Багато батьків побоюються того, що їхня дитина робить чимало небезпечних речей, а вони про це не підозрюють.Батьки мають обов¢язково звернути увагу на такі зміни у поведінці дитини:
1.Раптова зміна друзів.
2.Різке погіршення поведінки.
3.Зміна у харчуванні, смакових звичках.
4.Випадки забудькуваті, недоладної мови.
5.Різкі зміни настрою.
6.Повна втрата попередніх інтересів.
7.Раптові порушення координації рухів.
8.Часте згадування наркотиків, алкоголю під час  жартів та розмов
9.На фоні повного здоров¢я- розширені зіниці,  почервонілі очі, кашель, нежить, блювання.
Однак бути уважним до дитини- це не значить пильно наглядати за кожним її кроком і підозрювати в усьому поганому.Це значить- любити і підтримувати її. 
ПОРАДИ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ДОВІРИ МІЖ ПІДЛІТКОМ І ДОРОСЛИМИ В КРИЗОВИЙ ДЛЯ НИХ ПЕРІОД:
1.Уважно вислухайте підлітка. Прагніть до того, щоб підліток зрозумів, що він вам не байдужий і ви готові зрозуміти і прийняти його.
2.Запропонуйте свою підтримку та допомогу.
3.Поцікавтеся, що зараз найбільше турбує підлітка.
4.Упевнено спілкуйтеся з підлітком.
5.У спілкуванні з підлітком використовуйте слова, речення, які сприятимуть розвитку контакту: розумію, звичайно, відчуваю, хочу допомогти.
6.У розмові з підлітком дайте йому зрозуміти, що він потрібен іншим і унікальний як особистість.
7.Недооцінка гірша, ніж переоцінка.Надихайте підлітка на високу самооцінку.Вмійте слухати, довіряти і викликати довіру в нього.
8.Звертайтеся по допомогу, консультацію до спеціаліста, якщо вас щось насторожило в поведінці підлітка.

Основні принципи підтримки дитини, які вбережуть її здоров’я і щастя вашої родини:
— терпимість;
— увага;
— тактовність і делікатність;
— обов’язкове дотримування слова як важливого інструменту в родинних стосунках;
— уміння поставити себе на місце дитини;
— гнучка система контролю, яка не пригнічує підлітка, а підтримує його;
Пам'ятайте, що приблизно у 12-13 років дитина емоційно віддаляється від батьків, а в 16 років діти та батьки розмовляють різними мовами. Дуже складно знайти спільні інтереси та теми для розмови. Щоб зробити з дітей друзів та союзників, у сім'ї намагайтеся як можна частіше спілкуватися зі своєю дитиною, розмовляйте, грайте, в ігри, разом плануйте проведення відпустки та літній відпочинок . Чим більше тепла, доброти, позитивних емоцій та життєвий цінностей Ви вкладете в дитину, тим кращими будуть Ваші стосунки впродовж всього життя.
Чому батьки не займаються вихованням своїх дітей? Що вони говорять дитині, яка повернулась додому з запахом спиртного?  Тим більше, що відповідальність за це понесуть не самі винні, а батьки.
Якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п'яному вигляді, правоохоронцями складається протокол на його батьків за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей». Після чого батьків підлітка - правопорушника чекає суд, який розглядає такі протоколи і, відповідно, виносить рішення про покарання. Штраф, як правило, від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Іноді обмежуються попередженням.
Якщо ж дитині від 16 до 18 років, то за розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях,  правоохоронцями складається протокол на неповнолітнього за  ст.178 КУпАП «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п'яному вигляді». Таке правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотичних речовин неповнолітніми несуть батьки !


Немає коментарів: